Művészek

Pető István festő

(Mezőkövesd, 1955. szept. 1.) CV megtekintése

A képzőművészettel és a technikai alapokkal való kapcsolata Lenkey Zoltán grafikus és Máger Ágnes festő műtermeiben kezdődött. Szabad hallgatóként hosszú időt töltött a MIF és később a párizsi École des Beaux-Arts műhelyeibe. 1984 óta Párizsban él. Elsősorban fest, de jelentősek rézkarc és litográfiai munkái is. 1987 óta a Maison des Artistes tagja. Grafikái távolról érintik az idő, a tér, a perspektíva, és a matematika kérdéseit. Mondanivalója nem narratív, laza foltokból építkező alkotásai tematika szerint nem, de technikájuk alapján csoportosíthatók. Monotípiáin gyakran jelennek meg különböző grafikus jelek, számok vagy feliratok. A monochromia is érdekli. Ebből a különböző irányultságból születnek absztrakt képei. A sok és a kevés bemutatása között ingadozik, úgy hogy eközben fenntartja a feszült egyensúlyt az erőteljes és a könnyed formák néha sokszínű megjelenítésével.

Ami első megközelítésben megfogja majd a Lakás Galériába  látogatόt, az a grafikai eljárások sokfélesége és rendkívüli minőségű kivitelezése. A megszállottságig fáradhatatlan munkával  olyan nívóra jutott el, hogy már nem csak  az alkotómunkában gyakorolja, de 21 éve a párizsi Képzőművészeti iskolán tanítja is a grafikusi mesterséget.

 

Az ismertebb technikák, mint a rézkarc, litográfia vagy monotípia  mellett a napjainkban ritkábban alkalmazott eljárásokkal  is találkozunk, és olyan fogalmakkal  ismerkedhet meg a kevésbé tájékozott érdeklődő, mint a chine-collé vagy a mezzotinta. Míg a chine-collé esetében használt, szederbokor ágából készült  finom japánpapírra dolgozott képen olyan részletgazdagsággal találkozunk, amit más hordozófelületen szinte lehetetlen lenne elérni,  addig mezzotintával készített karcain, a bársonyos, mélyfekete felületek ragadják meg figyelmünket. 

Pető azoknak a magyar származású képzőművészeknek a sorát gyarapítja, akiket – többek között Anton Prinner, Neuhaus Ervin, Fisch  István, – a  francia  sokszorosított grafika kiemelkedő képviselőiként tartanak számon. 

 

Mind a grafikák, mind pedig a festmények a több évvel ezelőtt elkezdett és folyamatosan gyarapodó  Garden, Now – sorozat  darabjai. Ezek a képfelületek mind Pető István kertjei:  mentális sétákból születő kertek,  melyeket az alkotómunka folyamán átrendez, itt sűríti, ott ritkítja organikus motívumokból álló “növényeit”. Pető kertjei nem privát területek, mi is beléphetünk, és kedvünkre barangolhatunk benne, Jöjjön el hozzánk, és nézze meg, egy privát  galéria séta keretében.

Vendég művészeink

Ismerje meg vendégművészeinket és tekintse meg lenyűgöző alkotásaikat „Művek” oldalunk vendégművészeink alkotásai részénél.

Kalmár János

Szobrászművész

Bemutatkozás megtekintése

Kalmár János szobrászművész

(Budapest, 1952. júl. 23.)
CV megtekintése

1952. július 23-án született Budapesten. Tanulmányait a Varsói Művészeti Akadémián, és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végezte 1973 és 1978 között. 1983 után tanulmányutakon vett részt Párizsban, Londonban, Németországban, Svájcban, és Indiában. 2008 óta Budapest mellett Párizsban is él és dolgozik. 2011-ben doktori diplomát szerzett (DLA) a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. 2013 óta munkáit Párizsban a Martel-Greiner, galéria képviseli. Szobrait egyéni és csoportos kiállításokon láthatjuk Európában és Amerikában egyaránt.

*Az oldalon található szövegrészek Cserba Júlia 2019. novemberében készített írásából lettek idézve*