Fejezetek Pető István életéből I. – Jótékonyság és művészet

A művész a műtermében fest, elmélyült alkotó munkát végez, olykor kiállításon vesz rész. Egyszerűnek tűnik, azonban a művészet komplex iparág, ahol, bár a művész valóban alkot, tevékenységének eredményét – legyen szó festményről, szoborról, grafikáról, installációról – , egy egész hálózat igyekszik eljuttatni a szélesebb közönséghez. A múzeum bemutat, tudományos igényességgel értelmez, kanonizál és edukál; a galériás kiállítást szervez, eladja a műveket és kapcsolatot tart a múzeummal, hogy az adott művész oda bekerülve még nagyobb hírnévre tegyen szert; a kritikus pedig kontextusba helyez és kritikát fogalmaz meg. Minden szereplő folyamatos és szoros munkakapcsolatot tart fent egymással.

Pető István habitusánál fogva pontosan olyan alkotó, amelyet fentebb példaként említettünk: műtermében fest, elmélyült szellemi munkát végez. Azonban ő is a művészközösség része, és mint ilyen, annak elvitathatatlan szereplője, akinek megvan a saját története. István egyik jó barátja, a Párizsban élő vállalkozó, Paul Lévy a 2000-es évek elején talált ki egy olyan jótékonysági vásárt, ahol minden résztvevő „jól járt”. A hosszú évtizedeken keresztül megrendezésre kerülő 20×20-as vásár általában az év végén, karácsony táján került megrendezésre, évente más-más helyszínen, azonban a cél mindig ugyanaz maradt: közel hozni a művészetet az arra fogékony érdeklődőkkel, mindezt nagyon komoly karitatív alapra helyezve.

A zsűri által kiválasztott,  60-70 művész szigorúan 20×20 cm-es méretű, javarészt papíralapú műveket mutathatott be, amelyek egységesen 200 EUR-ba kerültek, ebből 100 EUR a művésznek járt, az összeg másik fele pedig egy gyermekkórház kapta adományként. Paul Lévy, saját gyermeke betegsége miatt maga is érintett volt abban, hogy segítsen. Segítsen a beteg gyermekeknek, és segítsen a művészeknek. A 200 eurós limitár pedig minden vásárlónak jó ajánlatnak tűnt, aki egyedi műalkotáshoz szeretett volna jutni.

Pető István hosszú éveken keresztül kiállítóként és a művészeket válogató zsűri tagjaként is szerepelt a projektben, ahol maga is széles kapcsolati hálót alakított ki gyűjtőkkel, vásárlókkal és a művészeti élet egyéb szereplőivel.