Pető István kiállítása a Mission Art Galériában – 2023. március 21. – április 2.

PETŐ ISTVÁN: KETTŐS MOZZANAT | válogatás 15 év grafikáiból

MissionArt Galéria | 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.

2023. március 21 – április 2.

Megnyitó | 2023. március 22. 18h

A kiállítást megnyitja | Révész Emese, művészettörténész

A kiállítás kurátora | Szabó Noémi, művészettörténész

Pető István festő-, és grafikusművész közel negyven éve él Franciaországban, a hazai közönség hosszú évtizedek után először a Mission Artban megrendezésre kerülő Kettős mozzanat című kiállításon találkozhat a művész elmúlt 15 év terméséből válogató grafikai munkásságával. Pető életművében a festészet és a grafika szoros és elválaszthatatlan kapcsolatban áll egymással, a két műfaj egymást kiegészítve, egymással párbeszédet folytatva alkotja az életmű koherenciáját.

Pető izgalmas grafikai gondolkodásmódját mutatja be a Kettős Mozzanat című kiállítás válogatása, amelyben a klasszikus grafikatechnikai eljárásokat (rézkarc, rézmetszet, akvatinta, litográfia, foltmaratás, hidegtű) ötvözi a fotó alapú sokszorosított grafikával, illetve egyedi eljárásokkal (monotípia, festői megoldások, színes applikációk). Grafikáinak kompozícionális megoldásai érzékenyen rezonálnak a festészetét is jellemző felfogásra: organikus eredetű, de szubjektívan átírt struktúrává szerveződő motívumrendszere alapvetően két különböző felületre osztott képtérben indít párbeszédet. Pető kifejezetten kerüli a narratív történetmesélést; meditatív-filozofikus szemléletű, az elmélyült szemlélést megcélzó grafikái a sűrű, feszültséggel teli sötét felületek és az üres fehér papíron kibomló grafikai gesztus diskurzusára építenek: a tömörség és az üresség, a világ érzékelhető jelenségei és az ezekre adott érzelmi válaszok, az aktív és a passzív, a feszültség és a könnyedség áll egymással szemben.   Miközben ezen ellentétek egymás nélkül nem is létezhetnének. Bár Pető stiláris orientációja valahol az absztrakt/lírai expresszionizmus vidékén fogant, gondolkozásmódja, művészi kifejezése jóval tágabb körből felidézhető analógiákat is megenged.

Pető István Kettős mozzanat című kiállításán közel harminc művön keresztül ismerhetjük meg a művész grafikai világát, a néhány, szintén bemutatott festmény pedig lehetőséget biztosít, hogy az egyes grafikákon létrejövő dialógus termékeny párbeszédet kezdeményezzen festészeti világával is.

Pető István festő- és grafikusművész 1955-ben született Mezőkövesden. Művészeti tanulmányait először Lenkey Zoltán és Máger Ágnes műtermeiben, majd a budapesti Iparművészeti Főiskolán kezdte, később pedig a párizsi École des Beaux-Arts-on folytatta. 1984-ben költözött Párizsba, 38 éve Saint-Denisben lévő műtermében él és alkot. 1987 óta a Maison des Artistes tagja. Hosszú időn keresztül oktatta különböző franciaországi intézményekben a grafikatechnikai eljárásokat. Számos egyéni- és csoportos kiállítása volt Franciaországban, Magyarországon és a világ más tájain. Művei jelentős magán- és közgyűjteményben is megtalálhatók.

Pető István Kettős mozzanat c. kiállítása a Pető Art Galériával közös együttműködésben jött létre.

A sajtó számára letölthető fotók megtalálhatóak itt.

MissionArt Galéria

www.missionart.hu

+36 30 958 89 25

A kiállítás megtekinthető:

2023. március 21-től április 2-ig,

hétfőtől péntekig, 10-18h között.