PETŐ ISTVÁN MAGYARORSZÁGI BEMUTATKOZÁSA – EGY IZGALMAS MŰVÉSZETI PROJEKT ÖSSZEGZÉSE

Pető István életművének ápolása és szakmai feldolgozása gondos kezekbe került, mostantól a Várfok Galéria művészcsapatát erősíti. E nagyszerű hír mentén felidézzük, hogy az elmúlt bő 8 hónapban milyen hazai eseményeken találkozhattak Istvánnal, és összegezzük a PETŐ ART GALÉRIA tevékenységét.

A PETŐ ART GALÉRIÁT István testvére Pető Éva alapította azzal a céllal, hogy a közel négy évtizede Franciaországban élő testvérének művészetét a magyarországi közönséggel is megismertesse. Ennek első állomásaként megalapította a PETŐ ART Lakásgalériát és létrehozta azt a honlapot, ahol István életrajza és művei láthatóvá váltak. A PETŐ ART GALÉRIA hivatalos megnyitójára 2022. december 3-én került sor, ahol István művei Kalmár János szobrászművész plasztikáival közösen volt megtekinthető. A háttérben is aktív munka folyt, elindult a GALÉRIA hírlevele és elkészült István képes portfóliója is, amely korszakonként mutatja be az életművet. 2022. december 10-én az Új Művészet , majd a mutargy.comhasábjain, Jankó Judit tollából jelent meg az első áttekintő összefoglaló István művészetéről.  Miközben március 2. és 5. között Pető István egy képpel szerepelt a Bálnában megrendezésre kerülő Art and Antique-on, a MissionArt standján mi már javában készültünk István „első” budapesti visszatérő kiállítására, amely március folyamán volt látható a Mission Art Galéria Falk Miksa utcai kiállítóhelyén. A Kettős mozzanat című kiállítás Pető István elmúlt 15 évben készült grafikáiból válogatott. A sikeres megnyitót követően cikk jelent meg a tárlatról az orszagut.com internetes portálon, majd közzé tettük a kiállítás katalógusát is.

Az Élet és irodalom 2023. március 23-án megjelenő lapszámát Pető István grafikái díszítették.

2023 májusában István volt a művészvendége az Art is Business Connections: Francia vállalati és művészeti együttműködések c. rendezvényének és kerekasztal beszélgetésnek, szintén ebben a hónapban István felvételt nyert a Magyar Festők Társaságának soraiba.

A nyár folyamán készítjük el Pető István BLACKS & COLOURS CÍMŰ művészeti albumát, Szabó Noémi művészettörténész tanulmányával. A magyar, francia és angol nyelven megjelenő könyv most kedvezményes áron előjegyezhető! Szeptemberben számos kiállításon és eseményen találkozhatnak Istvánnal: szeptember 16-tól a miskolci Grafikai Triennálé seregszemléjén vesz részt, szeptember 19-től a Karinthy Szalonban nyílik monumentális vásznaiból egyéni kiállítása, majd szeptember 21. és 24. között a Budapest Contemporary művészeti vásáron a Várfok Galéria kiállítójaként fog szerepelni.
Nagyszabású egyéni bemutatkozására a Várfok Galériában ezév november 15. és december 22. között kerül sor.
A PETŐ ART GALÉRIA nonprofit szervezetként, PETŐ ART CIRCLE néven fogja folytatni István propagálását itthon és külföldön. 2023-2024-es év eseményeiről hírlevél formájában, a közösségi médiában és szeptembertől a megújult honlapon foguk tájékoztatni a közönséget!

Szabó Noémi, művészettörténész, a PETŐ ART GALÉRIA művészeti vezetője